Gerappa Energetika Kft.

image 4

Demo rendszerünk: Egy III. kerületi családi házban a fűtést/hűtést egy 15 kW-os geotermikus hőszivattyús rendszer végzi. A rendszer alapja többféle talajszonda, melyek eltérő hosszban, eltérő kialakításban és eltérő mélységben lettek telepítve. A monitoring rendszeren követni lehet egyesével a talajszondák működését, elemezve a különböző mélységű és kialakítású talajszondák közti különbséget. A talajszonda rendszer egy GeoStation 15 kW-os hőszivattyúhoz csatlakozik. A rendszer további érdekessége, hogy egy 100 éves, régi épületet szolgál ki, így nem elegendő az alacsony hőmérsékletű fűtővíz, hanem hideg időben 45-50 fokos előremenő hőmérséklet szükséges.


image 4

Páty – családi ház: A megadott helyszínen a fűtést/hűtést egy Toshiba Estia 11 típusú levegő-víz hőszivattyú biztosítja padló és mennyezet fűtési/hűtési rendszerrel kombinálva. A leadott hőmennyiséget Maddalena 11980939 típusú fűtési/hűtési hőmennyiségmérővel, a felvett elektromos energiát pedig egy MBUS_050002ef_3 típusú mérőórával mérjük. A mérésen kívül a felügyeleti rendszerrel távolról kapcsolható a hőszivattyú és kiolvasható egy esetleges hibaüzenet.


image 4

Balatonfűzfő – üdülő ház: A megadott helyszínen egy kombinált napkollektoros/gázkazános rendszer biztosítja a fűtést, HMV ellátást és a téli fagymentesítést. Az SAG rendszer a külső és az épület hőmérséklet értékeit regisztrálja és továbbítja, valamint túl alacsony értékek esetén riasztást biztosít. A mérésen, riasztáson és adatgyűjtésen kívül a felügyeleti rendszerrel távolról kapcsolható a gázkazán, így az épületben előre bekapcsolható a komfortfűtés.


image 4

Budapest Uzsoki utca – családi ház: Ezen a helyszínen egy modern ikerház épült, melynek a fűtését/hűtését és HMV készítését lakásonként 1-1 db Danfoss DHP-C 8 típusú talajhő-víz rendszerű kompakt geotermikus hőszivattyú biztosítja padló és mennyezet fűtési/hűtési rendszerrel kombinálva. A monitoring rendszer rögzíti a külső hőmérséklet mellett mindkét lakás talajköri be és kilépő hőmérsékletét, valamint a hőszivattyú által előállított fűtővíz előremenő és visszatérő hőmérsékletét.


image 4

Budapest - Hun utca társasház: Ezen a helyszínen egy 256 lakásos társasház teljes hőellátása geotermikus rendszerrel valósult meg. A lakások fűtését 2 db 420 kW fűtő teljesítményű, csavarkompresszoros hőszivattyú végzi. A teljes épület használati melegvíz ellátását 2 db 100 kW teljesítményű, scroll kompresszoros hőszivattyú berendezés biztosítja. A monitoring rendszer a HMV hőközpont működését figyeli és jeleníti meg. A rendszerrajzon bemutatott hőmérséklet értékeket, valamint a két berendezés működési és hiba státuszát rögzíti az SAG rendszer.