Gerappa Energetika Kft.

image 4

COP/SPF hatékonysági arányszámok

A hőszivattyús rendszereknél a hatékonyság mérése az úgynevezett COP és SPF számokkal történik, melyek értéke a leadott hőteljesítmény és a felvett elektromos energia hányadosa.

Ez az arányszám meghatározza az adott berendezés hatásfokát, de a teljes rendszer működési hatékonyságát sok egyéb tényező és üzemeltetési körülmények is befolyásolják, például a párhuzamosan üzemelő szivattyúk, vagy egyéb gépészeti energia fogyasztók. A hőszivattyú berendezések COP értékét a legtöbb gyártó az EN14511 szabvány szerint adja meg. A levegő-víz hőszivattyúk leg elfogadottabb szabványos értéke az A7W35 működési körülmény, mely +7 C fokos külső levegő és 35 C fokos előremenő fűtővíznél adja meg a COP számot. A geotermikus hőszivattyúknál a leggyakrabban megadott működési körülmény a B0W35, azaz 0 C fokos visszatérő fagyálló keverék a szondarendszer felől, valamint 35 C fokos előremenő fűtővíz. Az Európai Únió tagországai rövidesen olyan éves hatékonyság, SPF (seasonal performance factor) megadására fogják kötelezni a gyártókat, mely nem ilyen kiragadott körülményekre, hanem egy egész fűtési/hűtési szezonra adja mag a berendezés hatékonyságát. Az SPF szám egy mért érték, mely egy egész fűtési vagy hűtési idényre megadja a teljes rendszer hatékonyságát (leadott és felvett energia hányadosa). Nyilván az SPF szám megadása egy katalógusban csak teoretikus érték lehet, mert nem csak a berendezéstől, hanem egyéb külső tényezőktől és a meteorológiai körülményektől is erősen függ.

Az SAG rendszer minden berendezés adott helyszínen történő tényleges üzemeltetéséről ad komplex információt. Az SAG rendszer nem csak a berendezés egy adott pillanatban mért hőmérsékletek mellett számolt COP értékét adja meg a felhasználóinak, hanem a rendszer hatékonysági SPF értékét is választható időtartományban. Ha szükségünk van egy átlagos rendszer hatékonyság értékre, akkor a teljes fűtési szezont jelöljük ki, ha meg egy szűkebb időszak hatékonysági értékére vagyunk kíváncsiak, akkor csak azt az időszakot jelöljük ki.

Az SAG rendszer segítségével megfelelő számú projekt vizsgálatával arra is választ kapunk, hogy az ország mely területei a legalkalmasabbak levegő-víz vagy geotermikus rendszer telepítésére a meteorológiai/geotermikus adottságai okán.